Noget om ammeindlæg

De fleste gravide investerer i en enkelt eller to ammebh’er inden fødslen, og det giver rigtig god mening. Du kan læse mere om, hvorfor og hvilke ammebh’er vi anbefaler HER. Det er til gengæld ikke alle, der ved, at ammeindlæg også er en rigtig god idé at anskaffe sig. Ammeindlæg er runde eller dråbeformede. De hjælper med at holde brystet lunt og tørt mellem amninger ved at absorbere overskydende mælk. Der er mange typer ammeindlæg på markedet. En af de beslutninger, du står overfor som højgravid eller ammende er, hvorvidt indlæggene skal være vaskbare eller engangsindlæg i papir. Begge dele har fordele og ulemper. Den væsentligste fordel ved engangsindlæggene er umiddelbart, at de kan smides ud efter brug. Så slipper du for at skulle tænke på at vaske dem. Læs med her og find ud af hvorfor vi anbefaler vaskbare indlæg. Både for din og for miljøets skyld.

Vaskbare ammeindlæg kan spare dig for flere tusinde kroner

I gennemsnit vil ammende kvinder bruge i omegnen af 3.000 engangs-ammeindlæg. En pakke med 50 engangsindlæg (dvs. 25 par) koster fra godt 30 kr til godt 50 kr, afhængigt af mærket. Ganget op bliver det et sted mellem 1800-3000 kr. For ammeindlæg alene. Udover at det er en større udskrivning oven i alt andet, baby har brug for, så er brugen af engangsammeindlæg også en miljøbelastning – endda selvom du vælger økologiske indlæg.

En væsentlig ulempe ved engangsindlæg er, at papirfibrene kan hænge fast i brystvorten – særligt, hvis der er meget overskydende mælk, hvis du ‘lækker’ mælk mellem amninger og hvis du har sår eller rifter på brystvorten. Det er IKKE behageligt at starte en amning med at vriste et ammeindlæg fri fra en såret brystvorte – det ved vi, desværre, af erfaring.

Derfor anbefaler vi vaskbare indlæg i stedet. Som udgangspunkt indlæg i en uld/silke-blanding – særligt til den allerførste tid. Det er naturligvis i første omgang en lidt større udskrivning at give 79-99 kr for et enkelt sæt ammeindlæg (vælger du bomuld/silke kan du få 3 sæt for 99 kr), men de fleste har ikke brug for mere end 3 sæt, og de kan (gen)bruges igennem hele ammeperioden. Det vil sige en samlet udgift på 300 kr – 10% af prisen, hvis du vælger de dyreste engangsindlæg.

Skånsomme ammeindlæg med ekstra bonus

Udover økonomien, har ammeindlæggene i uld/silke et par ekstra fordele. Dels har silke naturligt nogle bakteriehæmmende egenskaber, så du minimerer risikoen for at få svamp eller betændelse i eventuelle sår og rifter (og de kan sagtens opstå i amme-opstarten, selvom baby sutter helt korrekt). Desuden er silke det absolut rareste materiale at have tæt på huden, når den er øm og såret. Ulden, der vender udad, holder på varmen og holder dig og brystet lunt. Det er vigtigt for at minimere risikoen for at få brystbetændelse. Både om vinteren men bestemt også i sommermånederne, hvor du er mere tilbøjelig til at skulle amme i fri luft – i din have eller på en bænk i en park, eksempelvis – og generelt har mindre tøj på. Indlæggene i uld/silke kommer i forskellige størrelser.

Vaskbare indlæg skal – som navnet siger – vaskes. Men fordi der er tale om naturmaterialer, der i en vis grad er selvrensende, så behøver du ikke at smide indlæggene i vasketøjskurven, hver gang du har ammet. Medmindre, naturligvis, der er blod eller puds på dem. Du kan nøjes med at skylle dem op i lunkent vand og så vaske dem ca en gang om ugen. Ammeindlæggene i uld/silke og bomuld/silke kan vaskes i maskine på uld/skåneprogram og i en vaskepose.

Hvis du har brug for ammeindlæg, der kan absorbere meget mælk, så anbefaler vi indlæg af bomuld. Der er forskellige typer, men fælles for dem er, at de kan suge rigtig megen væske uden at føles våde eller blive kolde.

Du kan finde hele udvalget i Strut eller på strutshop.dk HER . Du er ALTID velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om dit behov.

nursing-mother

Vil du læse meget mere om graviditet, barsel, amning, fødselsforberedelse og mode med strutmave? Så følg Strut på Facebook, via Bloglovin eller på Instagram

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Thoughts on “Noget om ammeindlæg

 1. Lau on 21/05/2015 at 18:51 said:

  Jeg har oplevet det modsatte af det, I beskriver.
  Jeg købte indlæg med uld, der hang fast på brystvorten pga. trådene/fibrene i uld, og skulle rives løs – hvilket var meget smertefuldt.
  Det skal siges, at det ikke var fancy ammeindlæg med 2 sider af forskellige materialer, som dem I beskriver. Og at de blev lidt filtret af at blive vasket, selvom jeg gjorde det i hånden (måske for varmt?)
  Jeg oplevede til gengæld ikke det samme problem med engangs øko indlæg.
  Men måske er det bomuld jeg skulle gå efter denne gang?
  Jeg vil nemlig ikke belaste miljø mere end det i forvejen er – men vil IKKE opleve de samme smerter denne gang!

  • Det lyder som en rigtig uheldig omgang ammeindlæg! Der er en del forskellige uldvarianter på markedet – nogle mere ‘grove’ end andre. De varianter vi har i Strut er en fin og blød uldkvalitet, og vi har endnu ikke hørt om at de skulle sidde fast. Silken har en helt anden struktur, så den kan jeg KUN anbefale. Evt. med uld på bagsiden, evt i den udgave, der har bomuld bag på. Jeg har oplevet med uld, at det faktisk kan være mere skånsomt at vaske i vaskemaskine – i vaskepose, med uldvaskemiddel og på skåneprogram – end i hånden. Måske fordi man kommer til at ‘gnubbe’ for hårdt? Du skal vælge den løsning, der fungerer bedst for dig; uanset om det er vaskbare indlæg eller engangsindlæg. Men måske var det en idé at prøve et enkelt sæt indlæg i enten bomuld eller et af den type, der har silke ind mod huden.

 2. Cecilie on 31/05/2017 at 14:24 said:

  Jeg er 7 måneder inde i en velfungerende amning og har hidtil brugt engangsindlæg, fordi jeg lækker en del. Det er især under amninger, når mælken løber til og hvis der bliver ophobet lidt rigeligt inden næste måltid. Derfor bruger jeg indlæg 24/7. Jeg har et par uldindlæg, men de er for varme nu, og jeg oplevede også, at de blev for våde i løbet af dagen.
  Jeg ville rigtig gerne skifte til noget mere miljøvenligt, men hvilke er de rette når man lækker meget og gerne vil være sikker på at holde tæt? og hvor tit skal man skifte et vaskbart indlæg?

  • Kære Cecilie – jeg oplevede også at lække mere end uld og silke kunne håndtere, så jeg skiftede til bomuldsindlæg, og de absorberede det hele. Jeg ville umiddelbart sige, at du skal skifte efter behov. Nogle gange et par gange om dagen (læg de våde til tørre) og af og til bare en gang i døgnet. Med mindre de bliver meget snaskede kan du nøjes med at vaske dem et par gange om ugen – eller bare skylle dem op og lægge til tørre. /Stine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation

%d bloggers like this: