Kategorier
artikler

Tandlæge og gravid: Sådan passer du ekstra godt på tænderne under graviditeten

Annonce: Hvordan er det nu med tandlæge og graviditet? Der er rigtig meget, der ændrer sig, når du bliver gravid. Dette gælder lige fra det øjeblik, hvor du ser de to streger på graviditetstesten. Et af de områder, som kan blive særligt påvirket, er tænderne. I gamle dage hed det sig, at hver graviditet kostede en tand. Dette kan da også være tilfældet, hvis man ikke er ekstra opmærksom på tandhygiejnen. At tænderne er mere udsatte i graviditeten har dog ikke noget med tændernes styrke eller emaljen at gøre, men derimod ændrede vaner og en ændret hormonbalance.

Blødende tandkød under graviditeten

Når du bliver gravid, bliver alle slimhinderne mere følsomme, og de hæver nemmere op. Dette skyldes en ændring i hormonbalancen samt en øget blodgennemstrømning. Derved kan du måske nikke genkende til, at tandkødet oftere bløder under tandbørstningen. Du må endelig ikke være mere tilbageholdende på grund af en lettere tendens til blødning fra tandkødet.

Tænderne er ofte ekstra udsatte for caries angreb under graviditeten

Mange gravide ændrer spisevaner gennem graviditeten. Ofte er der tale om et øget indtag af syrlige eller sukkerholdige madvarer og drikke. Dette gør tænderne ekstra sårbare over for caries angreb. Sørg for at vedligeholde de gode vaner med tandbørstningen. Hvis du tager lidt for let på dette, kan du risikere, at du lettere får huller i tænderne eller ligefrem parodontose. Parodontose er en betændelsestilstand, der udvikles i tandkødet, hvis der sidder bakterier, som pakker sig op under tandkødet.

Tandlæge og gravid – Optimal tandpleje som gravid

Som gravid bør du være særlig omhyggelig med:

Når du går til tandlæge som gravid, vil de altid tage nogle særlige forholdsregler. Dette skyldes, at man i alle tilfælde stræber efter ikke at udføre en behandling, hvor man ikke kender til påvirkningen på fosteret. Man ønsker at afvente med de behandlinger, der kan vente, og som kræver eksempelvis bedøvelse eller røntgen. Dermed ikke sagt, at du ikke kan få taget røntgenbillede af tænderne som gravid. Er der eksempelvis mistanke om rodbetændelse, kan det være nødvendigt at tage et røntgenbillede for at kunne lokalisere betændelsen. Det kan tilmed i nogle tilfælde være svært at vurdere, hvilken tand smerter stammer fra, da tandsmerter kan være diffuse.

Røntgen hos tandlæge og gravid

Skal du have taget røntgenbillede af tænderne som gravid, vil tandlægen give dig et klæde over maven, således at barnet ikke bliver udsat for røntgenstråler. Selvom disse svage stråler ikke er farlige, ønsker man ikke at udsætte det ufødte barn for strålerne, da fosteret er særligt sensitivt.

Det skal lige nævnes, at det ikke er alle rodbetændelser, der starter som et hul. Du kan derfor aldrig helgardere dig mod rodbetændelse. I sjældne tilfælde opstår betændelsen i tandens rodkanaler, uden man kan se et ydre brud på tanden.

Ved at sørge for hyppige tandlægebesøg på en lokal klinik, kan du i langt det fleste tilfælde tage et hul i opløbet, så du hverken behøver bedøvelse eller røntgen. Får du konstateret et begyndende hul, kan skaden i mange tilfælde afværges ved grundig tandbørstning.

Dette skyldes, at tandlægen kan se, når emaljen begynder at blive nedbrudt. Det er emaljen, der beskytter tanden mod huller. For at styrke denne, kan du sørge for at bruge en tandpasta med flour i. Sørg desuden for daglig brug af tandtråd, så du forebygger huller mellem tænderne.

Til tandlæge og gravid: Husk at oplyse omkring graviditeten

Sørg altid for at fortælle din tandlæge, at du er gravid, inden en behandling påbegyndes. Derved kan tandlægen tage de nødvendige forholdsregler for at passe på både dig og baby. Bestil gerne et eller flere ekstra tandtjek under graviditeten, så du er sikker på at kunne tage det meste i opløbet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *